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17th wovember 1950
Dear willis,

liany thanks for letting me see the extracts from
P.Q.485/50 about White Lnsigns on shore, which I return herewitn.

2. The approved text of -the relevant article in the new
K.Re & A.I. reads as follows:~

"3. The White insigh may be worn at a navel establishment |
on shore which is commissioned as one of His wajesty's ships.
It may also be worn at naval establishments such as iaval
Patrol Headquarters, camps, temporary airfields and by i
detached units on special service, which Though not indepenaent
ly commissioned are, in fact, organised units of the foyal wuavy
Baval Recruilbng Offices may also wear the white umnsign in
suitable cases where special permission is given.

4. the White and blue ansigns way be used on Lenotaghs and
other memorials to members of the naval service, but nust uot
be used elsewhere on shore (exceyt as sitaited above,; wiinout
special permission. "

3. Para.4 above mignt be held to imply that special .
vermission could be given in other cases not mentioned, but taking
the article as a whole it seems to me that there is not really
any authority covering the &admiralty main building or wueen anne's
iansions, which can hardly be described as detached units on "
special service or as organised units of the noyal hkavy. L believe:
also that bt..artins in the Fields church cleims to hold sdauiraliy]
permission to fly a white z#nsign. Uther places not real}y o
covered are the Commander-in-Chiefs' shore headguarters at na.al
ports, R.N. Hospitals, Hou.Tem. Dalbliams. _ L
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4. This is a matter on \nlcnktnere is bouna to be bniying“
at the Admiralty from time to time. wshould we not therefore taxe-

the opportunity of the present revision, which avoids the publicit

of a L.K. Amendment, to make the rnegulations comprehensive, so ,7
that future gquestioners can simply be told that " ihe u1n5 s
Regulations state as followS......" ?

5. I suggest the following wording:-

"3. The White Ensign may be worn at a naval establishment on 7
shore which is commissioned as one of his kajesty's ships.

Senior Offices; at H.i. Hospitals, and at naval establisluents
such as patrol headquarters, camps, temporary airfields and
detached units which, though not independently commissioned,
are in fact orgenised units of the royal iavy. with the
special permission of the admiralty the white snsign way also
be worn on appropriate occasions on other buildings,
including naval recruiting offices, which are used by the
Admiralty or for naval purposes.

4, The Wihite and Blue iBnsigns may be used on Uenotaphs
t  and other memorials to members of the naval service, but
i must not be flown elsewhere on shore except as in Ulause 3."

: _ - \___ Yours sincerely, uudq/qu/
Willis, qu., I |
Naval Law Branch o o
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Dear Willis,

, vWhen a decision is given on L.L.2628/50, 1 presume it
will be desired to incorporate this in the new K.k. & A.l.
Perhaps you will let me know the result in due course.

2 In this connection the following extrect frow articles
in the new Chapter 11 - Ceremonial - may be of interest.

Article 8 - "The Union flag is to be worn by an Admiral of tie
Fleet at the nmeain as his proper flag.

Article 14 -~ "Under the provisions of Urder in Council of 16th
february, 1903, the Adwiralty may authorise an officer eniitvled
to wear a flag, broad pendant or pendant afloat to wear the sawe
flag, broad pendant or pendant ashore at any naval establishment
or other place on shore vhere navgl jurisdicition may for thne tiwe
being prevail.®

3 This rather seems to rule out flying the union flag at
at the masthead in a navel hos.ital { or in any navel establish-
ment other than the H.y. of an Adwiral of the rleet;. LI the
union Flag has to be used at reu. hospyitals, it would seem tnatl
it must be at the yardesrm.

4. I do not however sees guite what is the objection to
letting R.iv. lospitals fly the shite snsign. d4ihey are just as
much navel establishments as, say, recruiting offices or patrol
headquarters; they are "organised units of tue noyal navy", and,
under the definition awyroved on tr.L.44U4/50, they are '"buildiigs
used for nsval purposes'.



5. ihe Geneva Lonverntion says uthat hospitals should fly
the red Cross Fflag and the nationel flag. wourely tne wnite
znsign is the national flag as far as the noyal wavy is concerned.
{cee k.H. ATt.129, which says that the ned unsign is the proper
natbonal colours for all ships except uis wajesty's ships, and
.Re Art.117(24), which says that the white wnsi_ n is the
avpropriate flag to be hoisted by foreign ships when saluting
Houe whips snd British Flag Officers.)

6. If all hospitels are distinguished by flying the ned
Cross flag (either alwsys or in time of wary, is there any re&asorli
why they should not also fly the appropriate national flag
(ihite snsign, Union flag or n.a.f’. &nsign,) to denote which
service they belong to ?

7.  Lhe red Uross flag may presunably be confused wiitn an
Adiniralds flag and so should not perhags be flown atl the wastietd.
Could not H.h. Hospitals fly the white unsign and tne ned Gross
‘flag, one at each yardarm ? JLhis would uppear to be within uie
Board decision on k.L. 4843/48, vhere the 4th vea Lord minuteu
"The wearing of the white Snsign at places ashore..........nes
much to commend it, both on the grounds of morale, znd to inaicute
to all concerned hthat the Koyzl Lavy is present.} ' -

Yours sincerely,

P rAror o

,¥illis, #dsq.,
H?val Loy

Sranch



